Så var säsongen 2022 till ända och avklarad sen ett par veckor. Utgången på säsongen har ni koll på efter tidigare inlägg på hemsidan. Att avklara en liten summering för att påminnas om hur det gick till när vi tog oss tillbaka till division 4 igen känns ändå som ett måste. För att det ska bli möjligt att ta sig igenom delar vi upp det i fyra delar. Här kommer fjärde delen som behandlar kvalspelet.

Kvalspelet:

I kvalet lottades vi geografiskt mot Alvesta GoIF, Torpa IF och Möre BK. Tack vare att vi kom tvåa i serien fick vi två hemmamatcher och vår enda bortamatch blev mot Alvesta, vilket innebar en väldigt bra lottning geografiskt.

Första matchen

Kvalet kunde börjat bra mycket bättre. I den, på SMP, livesända första kvalmatchen mot Alvesta fick vi en rejäl lektion när de spelade ut oss på sitt konstgräs och skrev slutsiffrorna till 4-0. En förlust som gjorde att de kommande motståndarna Torpa IF redan räknat bort oss från möjlighet till uppflyttning i sitt inför reportage på sin hemsida. Alvesta gav sig själva ett bra utgångsläge för resten av kvalet och vi stod med ryggen mot repen.

Andra matchen

I den andra kvalmatchen tog vi emot Torpa IF på Ingelvi och fick en smakstart. Oskar Danielsson gav oss ledningen redan efter 4 minuter. En ledning som höll sig till den 36e minuten då Torpa kvitterade efter en passning snett bakåt och ett säkert avslut. Markus Danielsson gav oss sedan ledningen i början av den andra halvleken när han vann en duell med målvakten. Mattias Ekedahl utökade sedan ledningen med kvarten kvar och fastställde slutresultatet till 3-1.

Vi var tillbaka i kvalgruppen på allvar och det var helt öppet inför den sista matchen om andraplatsen i gruppen. Förstaplatsen hade Alvesta tagit ett rejält grepp om i och med seger mot Möre. Tre lag slogs således om andraplatsen som eventuellt skulle kunna leda till uppflyttning beroende på resultaten i de andra grupperna.

Tredje matchen

I sista matchen ställdes vi mot Möre BK på hemmaplan. På grund av regn var det länge oklart vilken plan vi skulle kunna spela på, men vädergudarna var med oss och det gick spela på A-plan. De åskådare som tagit sig dit skulle komma att bevittna en av de mest märkliga och slutligen fantastiska matchupplösningar som skådats på Ingelvi.

Efter en spelmässigt riktigt fin start på matchen med många skapade lägen gav Linus Nilsson oss ledningen på hörna i den 16e minuten. Sen var det spelmässiga övertaget inom kort som bortblåst. Möre kvitterade i den 22a minuten och spelmässigt var det jämnt resten av halvleken. Oavgjort i paus och helt öppet. Samtidigt 0-0 i Alvesta – Torpa, vilket innebar att vi hade andraplatsen på 4 poäng.

Inför matchen hade vi tryckt på vikten av att inte stressa upp oss vid underläge då även oavgjort kunde leda till uppflyttning. Något som vi onekligen skulle ha nytta av. Detta då Möre chocköppnade andra halvlek med att omgående göra 2-1. Vi hade svårt att ta oss in i halvleken och innan vi gjort det fullt ut utnyttjade de ett läge till och gjorde 3-1 i den 62a minuten. In direkt vid målet kom Emil Jönsson, ett byte som skulle visa sig viktigt. Direkt på avspark drog han iväg i djupled och fick en långboll till sig bakom motståndarnas backlinje på högerkanten. Med högefoten slog han sedan ett perfekt måttat inlägg till Oskar Danielsson som med huvudet reducerade till 2-3. Jakten på vändningen var igång på allvar!

Avgörandet

De avslutande minuterna innehöll precis allt. Med 5-6 minuter kvar av ordinarie tid gick vi ner på trebackslinje. Det lönade sig omgående då Markus Danielsson kvitterade i den 86e minuten. Sedan började varningarna hagla. Oskar Danielsson fick gult för en tuff satsning. Motståndarnas Carl Nilsson fick sitt första gula för att minuten senare åka på sitt andra gula för protest och bli utvisad. Kort därpå fick även Möres Daniel Andersson sitt andra gula för en hård satsning och blev utvisad. Plötsligt var vi två man mer men det var inte mycket tid kvar. Trebacklinje igen och satsning för ett mål samtidigt som vi inte hade råd att förlora, en svår balansgång.

Linus Nilsson tappade då bollen i backlinjen på väg framåt till en motståndare, men Viktor Karlsson gjorde en heroisk insats och hann ikapp och fick ut bollen till hörna. Möre var tvungna att vinna för att bli tvåa och flyttade på hörnan upp allt de hade inklusive målvakt. Hörnan gick till Lucas i målet som blev nedknuffad. Frispark till oss och en spelare i Möre försökte fördröja genom att skjuta in bollen i målet. Lucas var dock snabbt igång och hittade upp till Markus som stannat kvar mitt på egen planhalva. Därifrån hittade han en diagonal kross till Said på vänsterkanten som plötsligt var i löpduell med en hemåtspringande målvakt. Said tog några väl valda meter innan han placerade in den precis framför foten på en vilt kämpande målvakt och hela Ingelvi var i extas. Vändningen var fullbordad. Said drog av sig tröjan i firandet och fick med det sitt andra gula kort. Lite kvar att spela, men inte tillräckligt för att Möre skulle hinna kvittera. Vinst 4-3, men skulle det räcka till uppflyttning?

Säsongssummering

Efter att ha fått in resultaten från de andra grupperna stod det klart att vi blev näst bästa andraplacerade lag, vilket var tillräckligt för att säkra uppflyttning till division 4. En lång säsong som började knackigt slutade i lyckoscener när spelaren som varit vår huvudperson hela säsongen fick avgöra i sista minuten i sin kanske sista match för IIK denna gången. En rejäl upprättelse för laget efter att ha förlorat och åkt ut på motsvarande sätt ett år tidigare. Nästa år spelar IIK herr i division 4 och vi hoppas att ni vill stötta oss på samma sätt fullt ut även då.

Vi tackar publik, supportrar, sponsorer, bollkallar, kioskpersonal, spelare och ledare för den här oförglömliga säsongen och hoppas att 2023 kan bjuda på något lika trevligt! Stort tack och på återseende inom kort!