Rapport från Spelguiden Årydscup 2022!

av | feb 21, 2022 | HERRLAGET

En liten rapport från Spelguiden Årydscup 2022

Under lördagen var det dags för årets upplaga av Ingelstad IKs herrlag att göra matchdebut. Efter fjolårets degradering från div. 4 har det hunnit hända en hel del i spelartruppen (utförligare text kring detta kommer framåt) spänningen var stor kring hur prestationerna skulle se ut.

Vi lottades i en på förhand svårsiad grupp. Från div. 6 kom Alstermo/Älghult som kvalade upp mot div. 5 förra säsongen, kunde de måhända skrälla i cupen? Från div. 4 västra kom Smålandsstenar GOIF som förra säsongen placerade sig som sexa med 14 inspelade poäng och snittade 3,36 gjorda mål per match. Favoritskapet i gruppen på förhand fick Ljungby IF bära efter att ha spelat i och åkt ur div. 3 föregående säsong.

Vi inledde cupspelet med match mot Alstermo/Älghult. Där tog vi kommando från start. Efter 7 minuter tog vi även ledningen i matchen. Detta efter att Markus skarvat vidare ett inlägg till Simon som dröjt sig kvar efter en offensiv frispark och han tryckte i sin tur in bollen i öppet mål. En perfekt start på dagen! Alstermo/Älghult var sedan inte ofarliga. Två långbollar tvingade Lucas till utrusningar och han agerade räddande ängel. Framåt kretsade mycket kring Said på vänsterkanten som skapade mycket. Ett skott i ribban och senare ett på målvakten följdes ännu senare av ytterligare ett skott som tvingade målvakten att släppa retur. På den returen höll sig nyförvärvet Max Hagberg framme och kunde lägga in bollen i öppet mål. En fin start i IIK-tröjan för Max! Målet fastställde slutresultatet till 2-0 och vi hade gett oss själva chans till avancemang.

I matchen mellan Smålandsstenar och Ljungby syntes det genast att det var ett högre tempo. Båda lagen visade bra tendenser och det stod klart att vi hade tuffare motstånd framför oss. Deras match slutade 0-0, ett resultat som inte var helt optimalt för våra chanser till avancemang. Vid två oavgjorda för oss skulle målskillnaden mot Älghult/Alstermo bli avgörande. Vi skulle troligen behöva en vinst till.

Trots den vetskapen var det en oerhört snöplig avslutning i matchen mot Smålandsstenar. Vi steppade upp ett steg defensivt och låg väldigt bra i många situationer. Motståndarna tog sig till lite inläggs- och inspelslägen, men vid de tillfällena var vi bra med och tog bort bollen. Joakim i målet fick agera vid något tillfälle och vi såg ut att gå mot 0-0. Framåt hade Said vår bästa målchans med en riktigt fin frispark i ribban. I slutminuten kostade oss ett mindre misstag och en påpasslig forward oss den viktiga poängen. Forwarden snodde till sig bollen och fick friläge. Joakim kom ut bra för att mota skott och det blev ett motlägg och räddning. Domaren tyckte dock att Joakim varit för brysk och pekade på straffpunkten. En straff som skulle bli det sista som hände. Mål blev det och Smålandsstenar vann matchen med 1-0. I duellen skadade Joakim låret lätt och blev borta från spel resten av dagen.

Ljungby gjorde processen kort med Alstermo/Älghult och vann med 4-0. Inför sista matchen var således förutsättningarna enkla. Vi var tvungna att vinna för att kunna komma tvåa i gruppen.

I den sista och avgörande matchen fick vi sedan en drömstart. Två minuter in satte Said en krossboll mot Elliot på högerkanten, han spelade i sin tur till Viktor Karlsson (ytterligare ett nyförvärv fick presentera sig) som höll i och satte ett instick till Markus i djupled. Markus tryckte upp bollen distinkt i nättaket och ledningen var ett faktum. En ledning som blev kortvarig. Anfallet efter tappade tyvärr Lucas ett inlägg ner till en fristående Ljungbyspelare som fick öppet mål, 1-1. Vi gav dock inte upp. Än ytterligare bättre defensiv insats gjorde att Ljungby inte skapade mycket. I den 21 minuten stod vi för ytterligare ett fint anfall, men målvakten räddade. Han bestämde sig direkt efter det för ett utkast. Ett utkast som Oskar snappade upp och inte tvekade en sekund på utan klippte till bollen. Rassel i nätet, jubel hos Ingelstadklacken och ny ledning med ca 7 minuter kvar att spela. En imponerande defensiv sista minuterna och inga nya misstag ledde till vinst i matchen och en säkrad andraplats!

I slutspelsmatchen ställdes vi mot den andra grupptvåan, det danska laget Hareskovs IF. Trötta ben, huvud och skador på både Said och Martin efter Ljungbymatchen gjorde dock att det blev en tuff uppgift. Trots att motståndarna precis spelat sin sista gruppspelsmatch såg de något piggare ut. Vi bjöd dock upp till kamp. Vid en bra offensiv aktion på vänsterkanten ropades det på straff men domaren vinkade avvärjande. Hareskov tog sedan ledningen i den 17e minuten. Efter ett inspel från högersidan och ett bra avslut. När Faisal (tredje nyförvärvet som deltog i cupen) sedan drev boll vid offensivt straffområde fälldes han bryskt. Straff trodde många säkert, men domaren var omutlig och frispark vid straffområdeskanten utdömdes. Ingen lycka och inget mål. Hareskov höll ut och säkrade avancemang till slutspelet.

Trots att vi inte gick vidare måste vi vara oerhört nöjda med dagen. Många unga killar deltog under cupspelet och visade att framtiden för Ingelstad IK är ljus. Goda insatser mot två division 4 lag visar att även nutiden ser lovande ut. Stor eloge till samtliga deltagande för insatserna och lagmoralen. Nästa helg börjar träningsmatcherna då vi möter Vislanda IF. Vi hoppas ni kommer och stöttar oss då.